10. mednarodna filozofska konferenca in delavnica Sørena Kierkegaarda

Srednjeevropski raziskovalni inštitut Soren Kierkegaard (CERI SK) in KUD Apokalipsa, kjer kot pobudnik in soorganizator sodeluje tudi naš sodelavec Igor Bijuklič, prireja ob 120. obletnici rojstva in 30. obletnici smrti Güntherja Andersa (1902–1992) mednarodno konferenco posvečeno delu in aktualizaciji misli tega prodornega, a spregledanega misleca “dobe ekstremov” kot mnogi označujejo 20. stoletje.

Ključno vprašanje, ki ga želimo letos nasloviti, z njim povezati misel in aktivnosti, je »Pretnja tehnologije in bivanjsko upanje med ‘ne-še’ in ‘nič več’: Kako sploh še človeško živeti v negotovih časih grožnje totalne odprave človeštva / človečnosti?«.

“Tehnifikacija bitja: dejstvo, kako je danes mogoče, da nas nevede in posredno, kot vijake v stroju, uporabijo v dejanjih, katerih učinki so onkraj obzorja naših pogledov in domišljije ter ki jih, ko bi si jih sploh lahko zamislili, nikakor ne bi mogli odobravati – to dejstvo je spremenilo same temelje našega moralnega obstoja”. Günther Anders, 3. junija 1959

Program konference v CD:

https://www.cd-cc.si/kultura/literatura-in-humanistika/10-mednarodna-filozofska-konferenca-in-delavnica-sorena

 

Povzetki:

http://www.kierkegaard-institute.si/index.php/symposiums-and-conferences

Dostopnost