DITEAM12: Za večjo raznolikost in inkluzijo v športnih klubih za otroke do 12 let

DITEAM 12: Diverse and Inclusive teams for children under 12


Vodja projekta na PI: Manja Veldin
Center: Center za evalvacijske študije
Časovno obdobje trajanja projekta: januar 2020 –  december 2021


Od januarja 2020 smo na Pedagoškem inštitutu vključeni v nov Erasmus­+KA2 projekt DITEAM12: za večjo raznolikost in inkluzijo v športnih klubih za otroke do 12 let (angl. Diverse and Inclusive teams for children under 12), katerega splošni cilj je zmanjšanje nestrpnosti in nasilja v športu preko spodbujanja raznolikosti, večje inkluzivnosti in enakih možnosti v športnih klubih. Projekt vodi organizacija Asociación Mi Hijo y Yo (Španija), sodelujejo pa še: Pedagoški inštitut (Slovenija), International Council of Sport Science and Physical Education (Nemčija), Schola Empirica (Češka), European Paralympic Committee (Avstrija) in Informa Psicologia y Deporte (Španija).

V projekt bodo neposredno vključeni športni klubi za otroke do dvanajstega leta starosti. Glavni cilji projekta so:

  • osveščanje o negativnih plateh tekmovalnih športov za otroke do dvanajstega leta starosti,
  • premik usmeritve v športnih klubih: od tekmovalnosti k izobraževanju in osebnemu razvoju otrok,
  • oblikovanje inkluzivnih in raznolikih športnih klubov,
  • uporaba inkluzije in raznolikosti v športnih klubih kot orodja za preprečevanje nasilja in nestrpnosti ter spodbujanje sodelovanja in socialnih kompetenc.

 

V prvem letu projekta bomo v skladu z navedenimi cilji oblikovali spletno usposabljanje za trenerje in vodje klubov ter delavnice za starše. Ustreznost in pomoč spletnega usposabljanja ter delavnic pri doseganju ciljev projekta bomo preverili v pilotni izvedbi, ki bo potekala v drugem letu projekta. V pilotni izvedbi novonastalih izobraževanj bo sodelovalo 25 športnih klubov (5 klubov iz posamezne države). S tem bo v času pilotne faze sodelovalo 50 trenerjev in 100 staršev, kar pomeni, da bomo dosegli več kot 500 otrok.


Gradiva


 


Sodelujoči raziskovalci/-ke na Pedagoškem inštitutu: