Izjava za javnost

Odziv na izjavo po tiskovni konferenci PIRLS
V torek, 5. XII. 2017, je Pedagoški inštitut na odmevni tiskovni konferenci predstavil rezultate zadnjega cikla raziskave o bralni pismenosti, PIRLS. Po tiskovni konferenci je vodja raziskave, mag. Marjeta Doupona, dala daljšo izjavo za Radio Slovenija, katere deli so bili uporabljeni tudi v informativni oddaji Dogodki in odmevi, istega dne ob 15.30.
V izjavi je mag. Doupona uporabila povsem neprimerno primerjavo, ki v ničemer ne izhaja iz rezultatov raziskave PIRLS, da namreč Slovenija “lahko zapre meje, ker ne potrebujemo imigrantov, ki bi opravljali slabša dela”, saj imamo za to “dovolj Slovencev, za katere nismo pripravljeni zagotoviti enakovrednega izobraževanja kot za vse ostale državljane”.
Izjava v ničemer ne predstavlja stališča Pedagoškega inštituta, ki aktivno sodeluje v več programih za pomoč beguncem, prepričani pa smo, da tudi ne stališča mag. Doupone, ki se z begunci in begunstvom ukvarja že desetletja. Na to temo je napisala kar nekaj člankov, v času zadnje begunske krize, 2015/16, pa se je pri pomoči beguncem tudi osebno angažirala.
Vsem, ki jih je izjava kakorkoli prizadela, se v imenu Pedagoškega inštituta iskreno opravičujemo.

prof. dr. Igor Ž. Žagar,
direktor Pedagoškega inštituta

dr. Valerija Vendramin, višja znanstvena sodelavka,
predsednica Znanstvenega sveta Pedagoškega inštituta

Dostopnost