Javna objava prvih rezultatov Evropskega regionalnega modula ICCS 2022

Pred nami je javna objava prvih rezultatov Evropskega regionalnega modula ICCS 2022.

Evropski regionalni modul ICCS 2022 je bil razvit z namenom, da se »izmerijo« vidiki državljanske vzgoje in izobraževanja, ki so (bili) opredeljeni kot pomembni za evropski kontekst, in sicer ob upoštevanju številnih družbenih in političnih vprašanj, relevantnih za Evropo. Politična participacija, podnebne spremembe, trajnostna gospodarska rast, migracije, terorizem, konflikti, družbene neenakosti in porast populizma, vpliv pandemije covida-19 na demokracijo in sodelovanje na evropski ravni ter gospodarski sistemi evropskih držav so bili izpostavljeni med najključnejšimi vprašanji, s katerimi se evropske države soočajo v zadnjih nekaj letih. V Evropskem regionalnem modulu ICCS (vprašalniku za osmošolce) so bile zbrane informacije o stališčih in vedenju učencev (osmošolcev) v zvezi s temi zahtevnimi vprašanji pa tudi o stališčih, vključenih v prejšnje cikle raziskave (kot je npr. občutek evropske identitete učencev), da bi izpostavili trende. V Evropskem regionalnem modulu ICCS 2022 je sodelovalo 18 držav (med njimi tudi Slovenija) in 2 regiji.

Prva razprava o rezultatih raziskave bo potekala v sredo, 6. 3. 2024, od 10.00 do predvidoma 11.30, v sejni sobi Pedagoškega inštituta, Gerbičeva 62, 1000 Ljubljana.

V panelni razpravi o prvih rezultatih bodo sodelovali:

  • red prof. dr. Igor Žagar Žnidaršič, direktor Pedagoškega inštituta (uvodni nagovor)
  • izr. prof. dr. Eva Klemenčič Mirazchiyski, nacionalna raziskovalna koordinatorica raziskave ICCS, Pedagoški inštitut
  • red. prof. dr. Tomaž Deželan, Fakulteta za družbene vede UL
  • Urška Šraj, Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS)

 

Razprava je namenjena novinarjem ter zainteresirani strokovni in splošni javnosti. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite, veseli bomo tudi vašega sodelovanja z vprašanji in s prvimi komentarji!

Če se dogodka ne morete udeležiti v živo, vas vabimo, da razpravo spremljate na povezavi: https://us02web.zoom.us/j/84220546540

Vljudno vabljeni!

Dostopnost