Mednarodni spletni simpozij “Kako misliti (in razumeti) radikalizacijo in nasilni ekstremizem”

Pedagoški inštitut, Fakulteta za družbene vede (Univerza v Ljubljani) in Filozofska fakulteta (Univerza v Mariboru, Slovenija) so v četrtek, 27. maja 2021 izvedle mednarodni spletni simpozij Kako misliti (in razumeti) radikalizacijo in nasilni ekstremizem. Osnovni cilj simpozija je bil preseči ‘konvencionalno modrost’, povezano z radikalizacijo in nasilnim ekstremizmom, ki ga najbolje predstavljajo številni slogani, metafore in ostali klišeji. Predavatelji so predstavili široko paleto vprašanj, problemov in izzivov, ki jih obstoječe študije na tem vsebinskem področju spregledajo, zanemarjajo ali celo ignorirajo. Spletnega simpozija se je udeležilo več kot 50 slušateljev tako iz Slovenije kakor tudi tujine.

Predavatelji na tem spletnem simpoziju (po abecednem vrstnem redu) so bili: prof. Vittorio Bufacchi (University College Cork, Irska), prof. Quassim Cassam (Univerza v Warwicku, Velika Britanija), prof. Rita Floyd (Univerza v Birminghamu, Velika Britanija), prof. Michael Hand (Univerza v Birminghamu, Velika Britanija), prof. Richard Jackson (Univerza v Otagu, Nova Zelandija), prof. Friderik Klampfer (Univerza v Mariboru, Slovenija), prof. Nenad Miščević (Univerza v Mariboru), prof. Fathali Moghaddam (Univerza Georgetown, ZDA), prof. Laura D’Olimpio (Univerza v Birminghamu, Velika Britanija), dr. Mitja Sardoč (Pedagoški inštitut), prof. Boris Vezjak (Univerza v Mariboru).

Vsi panelisti na simpoziju so izpostavili pomen različnih teoretskih poudarkov v okviru razprav o problematiki radikalizacije in nasilnega ekstremizma, saj postanejo predlagani ukrepi na tem vsebinskem področju vse prepogosto del problema in ne rešitev. To potrjuje vrsta zgrešenih srečanj in zamujenih priložnosti različnih programov spoprijemanja s problematiko radikalizacije in nasilnega ekstremizma.

Za dodatne informacie o spletnem simpoziju Kako misliti (in razumeti) radikalizacijo in nasilni ekstremizem kliknite tukaj: https://www.pei.si/raziskovalna-dejavnost/projekti/radikalizacija-in-nasilni-ekstremizem/symposium/

Povzetki posameznih predstavitev so dostopni na spletni strani: https://www.pei.si/wp-content/uploads/2021/05/abstracts_radicalisation.pdf

Dostopnost