Nov spletni časopis Alternator

Če sodite med tiste, ki jim znanosti nikoli ni dovolj in če hkrati menite, da znanosti v medijih nikdar ne more biti preveč, vas bo nedvomno razveselila vest o zagonu novega spletnega časopisa Alternator. Alternator, ki je od 20. februarja 2020 dosegljiv na www.alternator.science, je spletni časopis, ki se bo trudil ohranjati ravnovesje med dognanji in zapisi s treh glavnih področij znanosti: narave, družbe in tehnike. Nov spletni časopis pišejo raziskovalci za raziskovalce in je namenjen vsem, ki jih znanost in z njo povezani razmisleki zanimajo.

V prvem naboru člankov lahko preberete doživet popis Jerneja Polajnarja, ki je v laboratoriju prisluškoval škržatkom, izsledki njegove in podobnih raziskav pa bodo morda nekoč s pridom uporabili v kmetijstvu. Kozma Ahačič se je podal na razburljivo pot raziskovanja, kje je bil v resnici natisnjen Trubarjev Katekizem – sploh ne v Tübingenu, kakor smo se učili doslej. Ksenija Vidmar Horvat analizira, zakaj vse več ljudi dvomi o pridobitvah razsvetljenstva, ter razlaga, kakšno vlogo imajo pri tem družbena omrežja. Žiga Zaplotnik poskuša z znanstveno razčlenitvijo vzrokov za podnebne spremembe odgnati morebitne pomisleke, Marko Juvan pa se sprašuje, ali je mogoče, da je leto 1989 zgolj zrcalna slika leta 1968.

Uvodnik, ki sta ga spisala urednika Anja Skapin in Oto Luthar, izpostavlja vsebinske smernice: Alternator ne bo podlegal obsedenosti z vidnostjo, ki streže populistični hiperprodukciji, temveč bo znanstvenike spodbujal k (samo)kritični refleksiji. Odtod geslo novega časopisa: Misliti znanost.

V četrtek, 27. februarja 2020, vas ob 19. uri vabimo v Atrij ZRC na družabni dogodek ob zagonu novega spletnega časopisa in seznanitev z ekipo. Prijazno vabljeni na prireditev in seveda k branju!

Dostopnost