Objava rezultatov raziskave PIRLS 2021

Na novinarski konferenci, v torek 16. maja 2023, ob 10. uri, v medijskem središču Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, na Masarykovi 16 v Ljubljani smo predstavili rezultate bralne pismenosti četrtošolcev PIRLS 2021, hkrati z mednarodno objavo prvih rezultatov te mednarodne raziskave.

Prve rezultate je predstavila predstavnica Pedagoškega inštituta dr. Eva Klemenčič Mirazchiyski, nacionalna koordinatorka raziskave PIRLS v Sloveniji. Ob prvih rezultatih raziskave je stališča predstavil tudi državni sekretar na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje dr. Boris Černilec.

Novinarski konferenci ob 11. uri, v prostorih velike dvorane Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, sledi poglobljena predstavitev in razprava ministrskih strokovnih partnerjev o rezultatih omenjene raziskave. V panelni razpravi o prvih rezultatih bodo sodelovali:

  • dr. Boris Černilec, državni sekretar, MVI
  • dr. Sonja Pečjak, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda RS za šolstvo in
  • dr. Igor Ž. Žagar, direktor Pedagoška inštituta.

Mednarodna raziskava PIRLS pod okriljem Mednarodnega združenja za vrednotenje izobraževalnih dosežkov  IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement) že 20 let prinaša primerjalne podatke o bralni pismenosti učenk in učencev v zgodnjem obdobju razvoja pismenosti.

Zajem podatkov za raziskavo PIRLS se je odvijal spomladi 2021.

Novinarsko konferenco bomo prenašali tudi v živo, na spletni strani Slovenske tiskovne agencije (STA), ne bo pa v hibridni obliki – vprašanja bodo predstavniki medijev tako lahko zastavljali le v živo.

Dostopnost