PI pogovori: Učitelj kot retorik, retorika kot poklic

Retorika je postala slovenska stalnica. O retoričnih (ne)sposobnostih javnih osebnosti lahko slišite in berete vsepovsod, domnevno se retorike lahko nauči kdorkoli in kjerkoli, pouk retorike namreč ponujajo takorekoč vsi: od ljudskih univerz prek verskih skupnosti do centrov podjetniški storitev. Nekateri od ponudnikov obljubljajo, da vas bodo v vsega štirih urah naučili osnov logike, retorike in argumentacije. Poleg tega pa še, kako obvladovati tremo, dih, govor, gib in govorico telesa. In po potrebi tudi nastop pred stranko, kako postati spreten pogajalec, nastop na sejmih, kako predstaviti svoje podjetje ali izdelek …

Je vse to res retorika? Je smisel retorike res (le) obvladovanje glasu in telesa? Je namen retorike res (le) prodaja samega sebe in svojih izdelkov? In, ali ste pri vsej tej retorični preobloženosti vedeli, da je retorika (tudi) obvezni izbirni predmet v slovenski devetletki? Ali pa, da se je na Hrvaškem mogoče na univerzitetni ravni izšolati za poklic učitelja retorike oz. javnega nastopanja?

O vsem tem (in, seveda, vsem, kar vas še utegne zanimati) se bodo na PI pogovorih pogovarjale:

  • prof. dr. Janja Žmavc, Pedagoški inštitut,
  • dr. Elenmari Pletikos Olof, Filozofska fakulteta Univerze v Zagrebu,
  • Mojca Cestnik, učiteljica slovenščine in retorike na OŠ Polzela.

 

Pogovor bo vodil prof. dr. Igor Ž. Žagar, sicer (so)avtor učnega načrta za retoriko v OŠ in nosilec predmeta Retorika in argumentacija na Univerzi na Primorskem.

Pogovor organiziramo ob izidu knjige Učitelj kot retorik, avtorjev Igorja Ž. Žagarja, Janje Žmavc in Barbare Domajnko. Obiskovalcem in obiskovalkam bodo na voljo brezplačni izvodi knjige.

Dostopnost