Pojasnilo glede domnevnih analiz, ki naj bi jih za pripravo Bele knjige pripravil Pedagoški inštitut

V Oddaji Tarča, ki je bila na sporedu 1. programa nacionalne televizije v četrtek, 6. II. 2020, ob 20h (v celoti jo najdete na tej povezavi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/tarca/174670150), je minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo, udeležencem televizijskega srečanja in slovenski javnosti pojasnil, da je analizo regijskih posvetov za namene priprave Bele knjige pripravil Pedagoški inštitut oz. njegova sodelavka.

Da ta informacija, ki se je prvič pojavila ob odzivu MIZŠ na protestno pismo “Tresla se je gora, rodila se bo bela miš” (ob imenovanju strokovne skupine, ki naj bi pripravila Belo knjigo) ne drži, sem pojasnil že za Večer, 28. I. 2020 (odziv najdete tule: https://www.vecer.com/svet-modrecev-bo-delal-naprej-10121955).

Naj ob tej priložnosti ponovno potrdim: Pedagoški inštitut oz. njegove sodelavke in sodelavci niso opravili nikakršne analize regijskih posvetov. Pedagoški inštitut za kaj podobnega ni bil niti naprošen. Je pa ena od sodelavk Pedagoškega inštituta, na željo MIZŠ in v skladu z avtorsko pogodbo, gradivo, ki ji je bilo posredovano s strani MIZŠ, prepisala, skrajšala, povzela in uredila, da bi bilo branje povzetkov regijskih posvetov lažje in preglednejše. Analiza tako pripravljenih gradiv bi šele morala slediti. Ali tudi je, ne vemo, vsekakor pa je ni opravil Pedagoški inštitut.

 

prof. dr. Igor Ž. Žagar,  direktor Pedagoškega inštituta

Dostopnost