Izr. prof. dr. Sonja Rutar prejemnica nagrade za izjemne dosežke na področju visokega šolstva

Ob svetovnem dnevu učiteljev je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podelilo najvišje državne nagrade na področju šolstva za leto 2022. V izjemno čast nam je, da je med nagrajenci_kami tudi izr. prof. dr. Sonja Rutar, sodelavka Pedagoškega inštituta, ki je prejela nagrado za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Izr. prof. dr. Sonja Rutar je pedagoginja in sociologinja kulture, doktorica znanosti s področja pedagogike, izredna profesorica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Strokovno in raziskovalno deluje tudi v Centru za kakovost v vzgoji in izobraževanju Korak za korakom na Pedagoškem inštitutu. Njeno raziskovalno delo je usmerjeno na področje zagotavljanja participacije otrok v vzgoji in izobraževanju, enakih možnosti dostopa do kakovostne vzgoje in izobraževanja za vse otroke ter razvoja inkluzivne družbe in kulture. V zadnjem obdobju deluje tudi na področju uvajanja na otroka osredinjenih didaktičnih pristopov pri kulturno-umetnostni vzgoji, internacionalizacije visokega šolstva, vključevanja IKT v proces visokošolskega izobraževanja ter konceptualizacije na študenta osredinjenega pedagoškega procesa. Njeno strokovno in znanstveno delo je utemeljeno v razvojno-raziskovalni paradigmi ter akcijskem raziskovanju kot načelu neločljivosti teorije in prakse.

V njeni bogati karieri zagotovo izstopa njeno avtorsko delo Poti do participacije otrok v vzgoji, ki opredeljuje konceptualni okvir proučevanja in uvajanja participacije otrok in mladostnikov v vzgojo in izobraževanje ter njena bogata bibliografija.

Izr. prof. dr. Sonja Rutar je izjemno dostopna sogovornica, predana raziskovalka in neutrudna iskalka odgovorov na vprašanja, ki se ji porajajo. Svoje delo razvija in gradi v tesnem partnerstvu s praktiki in študenti. Vsekakor pa izstopa v zmožnosti in želji svoje znanje, strokovnost in izkušnje prenašati v prakso ter deliti z drugimi.

Nagrajenki iskreno čestitamo!

Dostopnost